Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Csúcsai közelében a magyar sztárpapír

Alighanem ha csak érintőlegesen is, de a legtöbben már hallottak a magyar tőzsde egyik újdonsült sztárpapírjáról, a Masterplastról. A cég részvényeinek árfolyama még tavaly novemberben kezdett el szárnyalni, és nem mondhatjuk, hogy alábbhagyott volna azóta a lendület. A rally ugyanis egyáltalán nem légből kapott, nagyon komoly fundamentális alapjai vannak. Érdemes áttekinteni, hogy miként is néz ki jelenleg a közelmúltban árfolyamát megtöbbszöröző magyar részvény!

Erős jelentés, erős kilátások

Nincs nagyon nehéz dolgunk a vállalat jelenlegi helyzetének áttekintésekor, ugyanis nemrég közölte a cég 2021 első három hónapjára vonatkozó számait. Ahogy emlékezhetünk, a Masterplast a szárnyalásának jó részét annak köszönheti, hogy a prémium kategóriában jegyzett vállalat betört az egészségipar piacára. A maszkgyártás és a védőruha gyártás úgy tűnik, továbbra is jól hoz a cégnek, a főbb eredménysorok ugyanis össze sem hasonlítható a tavalyi első negyedév az ideihez. A részvényesek számára talán legfontosabb adózott eredménysor ugyanis közel tízszeresére növekedett, és ezzel csaknem 2,8 millió eurót mutatott. Nem véletlen a menedzsment optimizmusa, hogy részvényeként 2021 egészére 69 eurocentes nyereséget várnak.

A kilátások is igazolják a tőzsdei optimizmust: nagyjából 12 milliárd forint értékben zajlik ugyanis idén beruházás a cégnél, aminek köszönhetően már integrált gyártás valósul meg az egészségügyi üzletágban. Ha megvalósulnak a cég tervei, akkor valóban nagyon jelentős szereplője lehet a Masterplast az igen jövedelmező és a jövőben is nagy potenciállal bíró iparágban.

Mit mutat az árfolyam?

Ami a Masterplast esetében kiemelkedő, hogy a nagy szárnyalást nem követte jelentős visszaesés egyszer sem. Általában újabb emelkedés következett, vagy rövid időre stagnálás. Ez most is így van, továbbra is néhány százalékra történelmi csúcsaitól tartózkodik az árfolyam. Ráadásul a forgalom is kiemelkedő, sokszor a 3 nagy blue chip után a Masterplast részvényei generálják a legnagyobb forgalmat a BÉT-en.

Szinte folyamatos az emelkedés (www.investing.com)

Kisebb papírként az indikátoroknak talán kisebb a szerepe, mégis elgondolkodhatunk persze rajta, hogy esetleg túlvásároltak a cég papírjai. Ez esetben viszont érdemes figyelembe venni, hogy az emelkedés mögötti racionális alapoktól függhet a vállalat részvényeinek későbbi árazása. Amennyiben ugyanis teljesíti terveit a Masterplast, akkor nem valószínű, hogy a részvényesek kiszállnának egy dinamikusan növekvő cégből. Fontos lehet tehát a tervekkel kapcsolatos információk, valamint a cég eredményességének nyomon követése.