Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Vártnál kevésbé nőtt a lengyel ipari termelés

 A lengyel statisztikai hivatal hétfőn azt közölte, hogy áprilisban az ipari termelés 44,5 százalékkal nőtt tavaly áprilissal összevetve. A PAP lengyel hírügynökség által megkérdezett szakértők minimálisan nagyobb, 45 százalékos bővülésre számítottak.

Áprilisban a legjelentősebben a feldolgozóipari termelés nőtt, éves összevetésben 50,6 százalékkal, az előző hónaphoz képest viszont 9,4 százalékkal csökkent.

Az előző havihoz viszonyítva áprilisban 9,2 százalékkal csökkent a lengyel ipari termelés a márciusi 18,6 százalékos emelkedést követően. Az elemzői várakozások átlagában némileg nagyobb, 9,7 százalékos áprilisi havi szintű csökkenés szerepelt.

Ugyancsak a statisztikai hivatal közölte szerdán, hogy áprilisban nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves szinten, meghaladta a márciusi bővülési ütemet, de szintén elmaradt a várttól.

Áprilisban 21,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom tavaly áprilishoz képest, ami felülmúlta a márciusi 15,2 százalékos éves növekedést. Szakértők nagyobb, 26,6 százalékos éves szintű növekedést becsültek áprilisra.

Havi összevetésben a kiskereskedelmi forgalom a várt 3,6 százaléknál jelentősebben, 7,7 százalékkal esett áprilisban.

Éves szinten áprilisban a legjelentősebben, 75,9 százalékkal a ruházati termékek és lábbelik forgalma nőtt, míg havi szinten szintén ugyanennek a termékcsoportnak a forgalma csökkent a legnagyobb mértékben, 28,9 százalékkal.