Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Rosszul áll a DAX

A tavasz eddigi sztárja a német tőzsdeindex lehetett. Miután elhagyta felfelé márciusban az azt megelőző hónapok sávját, jelentős emelkedést volt képes bemutatni a DAX. Április közepére egészen 15500-ig emelkedett a jegyzés, onnan azonban lefordulás következett és sávozás. Legalábbis egy ideig: tegnap délelőtt 15538-on már új történelmi csúcsot volt képes beállítani a legjelentősebb európai börze indexe. Jelen pillanatban azonban már a 15000 pontos támasz sincs messze: óriási fordulat egyetlen nap alatt.

Technikai kép

Mindez azt is jelenti, hogy a technikai elemzés eszközeivel való elemzés után sincs ok jelenleg jelentős derűlátásra. A tegnap délelőtti emelkedéssel ugyanis a DAX egy dupla csúcsot állított be lényegében, és onnan esett az árfolyam. Ez egy tökéletes, esést jelző formáció. Ráadásul a mai kereskedést rögtön egy réssel lefelé történő nyitással indította a német részvényindex. A leginkább rossz hír az lehet, hogy ezt nem is tudta akkor, és azóta sem betölteni az árfolyam. A nyitva hagyott rések vonzzák az árfolyamot általában, de ha a keletkezés utáni napokban nem sikerül betölteni, akkor az az eladók erős túlsúlyát jelenthetik jelen esetben.

Jelentős az esés ma már a DAX-nál (www.investing.com)

Támaszként leginkább az előző szerdán beállított mélypont szolgálhat 14800 felett nem sokkal, ennek elesése esetén viszont a 14600 körül húzódó rést veheti célba az árfolyam. Az viszont már az emelkedés megtörését is jelezné. A rövidtávú indikátorok túladottsága miatt ugyanakkor van lehetőség felfelé irányuló korrekcióra, ekkor a korábbi sáv jelenthet ellenállást, afelett pedig a történelmi csúcs.

Fundamentális tényezők

A technikai elemzés hatásai mellett persze a mozgás reálgazdasági okait is érdemes szemlélni. Általánosan negatív most a piaci hangulat, a befektetők kis túlzással mindent adnak, amit érnek, legyen az kriptovaluta, értékalapú részvény vagy tech cég. Az esés egyik oka továbbra is az erősödő inflációs félelmek lehetnek, amik leginkább az eddig sokat szárnyaló növekedési részvényeknek tehetnek kárt. A DAX ilyen szempontból szerencsés, ugyanis egy többnyire hagyományos iparágakban tevékenykedő cégeket tömörítő indexről beszélünk. A negatív általános hangulatot mindenesetre persze nem tudja kikerülni a DAX sem; megérheti arra koncentrálni ugyanakkor, hogy az eladási hullámok során mennyire teljesít alul vagy felül a német tőzsdeindex.