Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Valami már történhetne az OTP-vel

Aki a magyar tőzsdén próbálkozott már részvénykereskedéssel, szinte biztosan volt már ideig-óráig OTP tulajdonos, vagy legalábbis birtokolt már a bankrészvény árfolyamát követő terméket. Az ok: az OTP a legnagyobb hazai blue chip, itt a legnagyobb átlagosan a napi forgalom, és a nemzetközi eseményeket is a legnagyobb hazai bank részvényárfolyama reagálja le leghamarabb általában. Az elmúlt hónapok a napon belül, de akár a héten belül kereskedők számára ebből a szempontból nagy csalódás lehet. Nem azért, mert túl sokat esett vagy emelkedett volna az árfolyam, és nem is azért, mert irreális, technikailag és fundamentálisan megmagyarázhatatlan mozgásokat mutatott volna be a papír. Hanem éppen azért, mert kicsit távolabbról nézve lényegében nem csinált semmit.

Történhet bármi, nem történik semmi

Pedig események voltak bőven: a nemzetközi tőzsdeindexek folyamatosan szárnyalnak, közbejött egy orosz-ukrán konfliktus, megismertük a magyar GDP számokat és előrejelzéseket, gyengült és erősödött nagyot a forint, kijött a tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentés, szinte lezajlott egy egész vírushullám, történtek zárások és nyitások a gazdaságban, lassan beoltanak már 4 millió magyart, szárnyaltak az európai bankok árfolyamai. Látható, hogy bőven lett volna mire jelentősebb mozgást bemutasson az OTP részvényeinek árfolyama, de ennek ellenére nem történt ez.

Persze voltak kisebb mozgások, és egy 1000 forintos sávon belül azért ingadozik a részvény árfolyama. Mindezt azonban legtöbbször rendkívül alacsony forgalommal teszi, és a napon belüli elmozdulások meg egészen elhanyagolhatók a legtöbb esetben. Íme az OTP árfolyama a januári csúcsoktól mostanáig:

www.investing.com

Technikai kép: a helyzet változatlan

A technikai elemzés kedvelőinek sem nyújt sok örömet az OTP grafikonja. A bankrészvény technikai elemzés szempontjából ugyanis teljes mértékig változatlan eredményeket hoz. Egy, a fenti grafikonon látható szűk sávban mozog az árfolyam a napos grafikont nézve. Ennek megfelelően a technikai indikátorok (mint a Bollinger-szalagok vagy az RSI) nem mutatnak sem túlvettséget, sem túladottságot. Ráadásul ilyen szintű oldalazásnál a mozgóátlagok is kevés segítséget nyújtanak. Egyszer a sáv alja, egyszer a sáv teteje korlátozza az OTP jelentős elmozdulását, ez a „technikai indikátor” az, ami a legtöbbet segít jelenleg.

Mi a kivárás oka?

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis mi indokolja azt, hogy az OTP részvényei ennyire minimális mozgást mutatnak csak be. Alapvetően 2 tényezőt különíthetünk el: persze nem biztos egyáltalán, hogy csupán ez áll a háttérben, de a múlt példáiból adódva jelenthetjük ki. Az egyik ilyen, hogy általában is tapasztalhatunk némi érdektelenséget, ha a BUX árfolyamára és a forgalmakra nézünk. Úgy néz ki, hogy a tőke inkább máshol keres jelenleg megtérülést, ugyanis a többi blue chip esetében sem láthatunk nagyon nagy mértékű trendszerű mozgást az elmúlt időszakban.

A másik ok már cég specifikus lehet. Lehetséges, hogy az általános befektetői meggyőződés szerint az OTP részvényeinek ez a reális értékeltsége. Emiatt nem túl vonzó short vagy long pozíciót felvenni, hiszen megfelelő a mostani árfolyam. Ekkor viszont érdemes végig gondolni, hogy mégis mi lehet az az esemény vagy folyamat, ami kimozdíthatja a nyugalmi zónából az OTP árfolyamát.

Vírushelyzet, hitelmoratórium és nemzetközi piacok

Az első és legfontosabb továbbra is a vírushelyzet, az oltási programok és a gazdaság talpra állítása lehet. Ezek szempontjából Magyarország jelenleg kiemelkedően jól áll, a keleti vakcináknak köszönhetően nálunk az egyik legmagasabb az átoltottság aránya a lakosságban a világon. Ha ezt a folyamatot végül pozitív gazdasági adatok is mutatják az újranyitás következtében, az az OTP árfolyamára is jótékony hatással lehet. Természetesen ellenkező előjellel is érvényesek az előzőek.

A hitelmoratórium június 30-án jár le. Ennek meghosszabbítása, vagy a hitelmoratórium után tömegesen felbukkanó nemteljesítő hitelek jelentős problémát okozhatnak az egész hazai bankszektornak. Az üzletek, vállalkozások újraindítása után viszont ennek esélye csökkent, ezért lehetséges, hogy fellélegzést hozhat a nyár az OTP számára is ebből a szempontból.

A nemzetközi piacok helyzete is irányadó lehet, ugyanakkor ott meglehetősen egyértelmű a kép. Az emelkedés folyamatos, ironikusan mondhatnánk, hogy a nagyobb emelkedéseket csak néha szakítják meg kisebb emelkedések. Hogy ez meddig folytatódik (egyesek szerint örökre), persze kérdés. De az OTP részvényeseinek inkább az számít, hogy addig is képes lesz-e végre a bankrészvény kihasználni a hihetetlenül optimista nemzetközi hangulatot. Annak elromlása bár jelenleg esélytelennek tűnik, lehet, hogy kevésbé érinti az OTP-t: ha az emelkedésben nem tartott a tőzsdeindexekkel, akkor van rá esély, hogy az esésben sem fog.