Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Tőzsdei összeomlás vs szárnyaló bikapiac. Kire hallgassunk?

Harry Dent márciusban közzétett cikkében június végére várja a tőzsdei összeomlást, amely szerinte a történelem eddigi legnagyobb összeomlása lehet. Dent előrejelzése a határidő tekintetében egyedülálló, viszont az összeomlást váró tőzsdeguruk listája hosszú. Jonathan Ruffer szerint befektetési szemmel nézve nehéz időkre lehet számítani a közeljövőben. Jeremy Grantham szerint a részvénypiac, a kötvénypiac és az ingatlanpiac is buborékban van. John Hussman becslése szerint a következő 20 évben kifejezetten rosszul fog teljesíteni az S&P 500. Hussman azt gyanítja, hogy egy gyors, 25-30%-os piaci visszaesés is várható.

A medvepiacot prognosztizálók állításai logikus érvekkel és matematikailag is alátámaszthatóak, azonban az emberi viselkedés nehezen modellezhető. Az elmúlt 20 évben szinte minden évben voltak olyan elemzők, akik tőzsdekrachot emlegettek. 2000-ben és 2007-ben megfelelő volt az időzítés, akkor jó ötlet volt kiszállni a részvényekből, míg más években nem.

Az elmúlt 20 év során egy S&P 500 ETF például megötszörözte a befektetett tőkét. Az összeomlással kapcsolatos okfejtések mindig nagy figyelmet keltenek. A teljes piaci összeomlástól való félelmek miatt a hétköznapi emberek nagy száma teljes mértékben elkerüli a részvénypiacot. Nagyon sok átlagember él azzal a tévhittel, hogy a tőzsdén szükségszerűen elveszítenék mindenüket.

A piac egyszer fordulni fog, de senki nem tudja előre, hogy mikor. Meb Faber a 200-as mozgóátlaghoz köti a ki és beszállópontokat. Amikor egy index a 200-as mozgóátlaga alá kerül kiszáll, amikor újra a mozgóátlag fölé tud kerülni az árfolyam, visszaszáll. Természetesen a profitot nem maximalizálja, hiszen nem a csúcsokon ad/vesz, de ezen a szinten kiszállva a múltbéli nagy esések túlnyomó többsége elkerülhető lett volna. A legtöbben az S&P 500-at használják, de az egyszerre több piacon is jelenlévő befektetők előnyben részesítik az MSCI All-Country World Indexet.

Tavaly az S&P 500 március 2-án került a 200-as mozgóátlaga alá és jelzett kiszállást, pont a nagyobb mértékű beszakadás előtt. 2020 június 1-én került az árfolyam először ismét a 200-as mozgóátlag fölé, amely azt jelezte, hogy itt az idő visszaszállni. Azóta az S&P 500 index több történelmi csúcsot is döntött.

Természetesen ez a stratégia sem működik mindig. Ez a stratégia is azon a feltételezésen alapszik, hogy a jövő hasonlít a múltra. És ez pedig nincs mindig így.

Egy saját, konkrét stratégia kialakítása nagy segítségünkre lehet.