Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Lefordulás a csúcsról-így néz ki a Richter

Az idei év egyik nagy sztárja a hazai parketten a Richter. A harmadik legnagyobb súllyal rendelkező blue chip nemhogy képes arra-ami a Molnak és az OTP-nek például nem sikerült- hogy a vírusválság előtti szintekre emelkedjen -, de még onnan is tovább szárnyalt.

Történelmi csúcs-volt alapja

 Történelmi csúcsát néhány héttel ezelőtt érte el, 9300 forint felett. Az emelkedést több dolog is segítette. Az első ezek közül a Richter egyedi jó teljesítménye: a gyorsjelentésben rekord bevételt olvashattunk 2020 egészére vonatkozóan. És úgy néz ki, hogy a menedzsment is optimista: egyre jobban halad ugyanis a cariprazine gyógyszer térhódítása mind Európában, mind az Egyesült Államokban. Emellett a többi jelentős profitot hozó gyógyszer kereskedelme is felpörgött, ezért nem meglepők az optimista kilátások. Érdemes még megemlíteni az általánosan növekvő nemzetközi jó hangulatot, amit a vírusválságból való gyorsabb kilábalás segít. Az egészségügy szerepe azonban egészen biztosan felértékelődik, talán egy ilyen általánosabb hatás is szerepet játszhat a gyógyszercégek, így a Richter pozitív teljesítményében.

Lefordulás

Azóta azonban a Richter árfolyama meglehetősen rosszul teljesít, sokszor a leggyengébb blue chip szokott lenni. Egymás után 9 kereskedési napon láthatunk piros gyertyát a Richter grafikonján. Az MACD indikátor eladási jelzése tehát jól működött, már az alsó Bollinger-szalag tartja az árfolyamot. Technikailag tehát jó helyszín lenne a mostani a visszapattanáshoz, ráadásul a forgalom sem mondható jelenleg alacsonynak.

Gyengélkedés a csúcs után (www.investing.com)

A legnehezebb kérdés, hogy a mostani esést hogyan értelmezzük. Egyrészt nem kell miatta aggódni, ha olyan szemszögből nézzük, hogy egy jelentős rally utáni, lassú, technikai jellegű korrekciót láthatunk a Richter esetében. Ebben az esetben ugyanis az emelkedés alapjai továbbra is fennállnak, a befektetők optimisták a cég kapcsán. Amennyiben azonban azt vesszük észre, hogy különösebb külső ok nélkül begyorsulna az esés, ráadásul nagy forgalommal, akkor már joggal aggódhatnánk. Így ugyanis a céggel kapcsolatos, specifikus elbizonytalanodás az, ami jelen lehetne a piacon. Leginkább tehát a forgalomra, illetve a korrekció tempójára lehet érdemes figyelemmel lennünk.