Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Dánia az első, ahol végleg felfüggesztik az AstraZeneca használatát

A Dán Egészségügyi Hatóság szerda este közölte, hogy saját döntésük alapján az ország oltási programja az AstraZeneca oltóanyagok nélkül folytatódik tovább. „Tudományos eredményekkel is alátámasztott értékelésünk szerint az AstraZeneca vakcinák esetében fennáll a mellékhatások alacsony de valódi kockázata. Ezért úgy döntöttünk, hogy kivesszük az Astra oltóanyagát az oltási programunkból.” nyilatkozta Søren Brostrøm a Dán Egészségügyi Hatóság igazgatója.

A Dán Egészségügyi Hatóság azt is hozzátette, hogy egyébként teljes mértékben egyetért az Európai Unió álláspontjával, miszerint az oltás előnyei messze meghaladják a kockázatokat. Hozzátéve, hogy az egyes tagországoknak a saját helyzetük mellett az oltóanyagok elérhetőségét is figyelembe kell venni.

Brostrøm elmondta, hogy Dániában a járvány jelenleg kontroll alatt áll. A veszélyeztetett idős korosztály nagy részét már beoltották. Akik jelenleg oltásra várnak, már kevésbé veszélyeztettnek számítanak.

„Az AstraZeneca oltás következtében nagyon alacsony valószínűséggel ugyan, de fennáll a mellékhatások tényleges kockázata.” Azok, akik már megkapták az AstraZeneca első dózisát, lehetőséget kapnak arra, hogy a második dózisként egy másik vakcinával oltsák be őket.

A végleges felfüggesztés mégsem olyan végleges? Dánia azt is hozzátette, hogy később akár újra használatba vehetik az AstraZeneca oltását, amennyiben az ország járványügyi helyzete megromlik.

A Reuters szerint a döntés akár négy hetes csúszást is eredményezhet a dán oltási programban.

Dánia volt az első olyan ország egyébként már márciusban is, ahol ideiglenesen szüneteltették az AstraZeneca oltóanyagok használatát. Az Európai Gyógyszerszabályozó Hatóság bejelentette múlt héten, hogy a vérrög képződést az AstraZeneca vakcina „nagyon ritka” mellékhatásaként kell felsorolni és ragaszkodnak ahhoz, hogy az oltás előnyei még mindig felülmúlják a kockázatokat.

Az EU-országok többsége azóta már újra használja az AstraZeneca oltását, de például Spanyolországban és Olaszországban, a 60 év feletti emberekre korlátozták a használatát.

Dánia döntése nem segíti az EU amúgy is lassú oltási kampányát. Az Európai Unió kampányát még a Johson & Johson is nehezíti, miután a gyártó késleltetni kívánja az európai vakcinaszállítmányait.

Szerencsére jó hírek is érkeztek az Európai Unióba: Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán bejelentette, hogy az Európai Unió az eredetileg tervezettnél jóval korábban 50 millió adag Pfizer Inc. és BioNTech SE koronavírus elleni vakcinát kap.

Az angol MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) külön felülvizsgálta az Astra esetét, „megerősítették, hogy az oltóanyag magas szintű védelmet nyújt a COVID-19 ellen és az előnyök továbbra is messze felülmúlják a kockázatokat.” A gyógyszergyártó nyilatkozata szerint szorosan együttműködik a hatóságokkal, annak érdekében, hogy tiszta képet kaphassanak arról, hogy mi okozhatta ezeket a rendkívül ritka mellékhatásokat.”

Az AstraZeneca árfolyamát nem igazán befolyásolták a Dániából érkező hírek. Szerdán 1.31%-kal zárt magasabban a londoni tőzsdén, ma közel 0.50%-kos pluszban van az árfolyam a délelőtti kereskedés során.