FAO: tizedik hónapja emelkednek az élelmiszerárak
. |
A márciusi árindex 118,5 pont lett, 2,1 százalékkal (2,4 ponttal) magasabb a februárinál, különösen a növényi olajok, a húsfélék és a tejtermékek drágultak – a FAO honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. Márciusban a legjelentősebben, 8 százalékkal a növényi olaj árindexe emelkedett, a 159,2 pontos mutató 2011 júniusa óta a legmagasabb lett. Márciusban különösen a pálmaolaj ára nőtt, tizedik hónapja drágult. A tejtermékek árindexe 3,9 százalékkal, 117,4 pontra nőtt, mintegy 16 százalékkal állt egy évvel korábbi szintje fölött, márciusban különösen a vaj drágult. A hústermékek ára 2,3 százalékkal emelkedett februárhoz képest, a hatodik hónapban jegyeztek fel növekedést, de tavaly márciushoz képest a mutató még 0,5 százalékkal állt alacsonyabban. A cukor árindexe 4 százalékkal csökkent, miután az előző két hónapban jelentősen nőtt. A szemes termények árindexe havi összevetésben 1,7 százalékkal csökkent márciusban, ami héthavi folyamatos növekedésnek vetett véget. Az árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladva a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi történelmi csúcsnál |