2024 október 06

Még csak most jönnek a tech-óriások

A Google első jelentése Alphabetként

Az Alphabet október 22-én, az USA piaczárását követően adja ki a jelentését, és ez az első ilyen riport azóta, hogy a Google létrehozta az új holdingstruktúrát, külön cégekbe rakva a kulcsüzletágait. Az elemzők 7,24 USD eredményt várnak részvényenként, ez 14,1%-kal nagyobb a tavalyi Q3-as hasonló mutatónál. Az árbevételre szóló elemzői várakozás átlagosan 18,54 milliárd dollár, ami 14,3%-kal haladja meg az egy évvel ezelőtti tényszámot.

Az új cégstruktúra továbbra is jó hatással van a részvényárra, mivel nőtt az átláthatóság, és ez különösen az alapüzletágak értékét növeli. Az új struktúra két szegmensből áll: az egyikbe a Google alapüzletágába tartozó internetes profitcentrumok (kereső, hirdetés, térkép, alkalmazások, YouTube és hasonlók) kerültek, a másik szegmens pedig a jövőbeli termékeket („future products”) tartalmazza, mint a Nest, a Fiber, a Life Science, a Google X, és a társaság privát vagyonkezelői és kockázati tőke üzletágai.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A Google/Alphabet alapüzletágai még mindig lenyűgöző ütemben nőnek, ahogy egyre több marketingre szánt pénz vesz online irányt. De hatalmas bevételszerzési potenciál van a mobil eszközökben, és a YouTube is kezd igen figyelemre méltó üzletté fejlődni a cashflow-termelés szempontjából.

A Microsoft jövőjét a felhőkben keressük?

A Microsoft szintén október 22-én, az amerikai piaczárást követően adja ki a jelentését (a cég pénzügyi éve július 1-től június 30-ig tart, ezért a mostani a 2016-os pénzügyi év Q1 jelentése lesz). Az elemzők 0,59 USD részvényenként eredménnyel (10%-os visszaesés év/év alapon) és 21,1 milliárd USD bevétellel (9,2%-os visszaesés, év/év) számolnak, és ezzel ez az egymást követő második negyedév, amikor csökken az év/év bázison számolt árbevétel. Utoljára ilyen a keménynek tartott 2009-es pénzügyi évben fordult elő.

A Microsoft továbbra is a világ legnagyobb szoftvervállalata, de szembe kell néznie azzal az átalakulással, amelyet a PC-től és kliensszerveri IT-infrastruktúrától a mobil és felhő irányába történő eltolódás jelent. Ugyanakkor sok iparági megfigyelő elismeréssel adózik az iránt, hogy a Microsoft milyen hatékonyan valósítja meg a mobil és felhő-megoldásait.

Mindenesetre a Microsoftnak is lesznek áldozatai a hagyományos, a PC-kre épülő üzletágban. Az Intel szerint, amely már kiadta a Q3 jelentését, a PC-eladások tovább csökkennek, és várhatóan még sok negyedéven keresztül folytatódik ez a tendencia.

A Microsoft vállalati felhőmegoldása, az Azure 90%-kal növekszik év/év alapon (igaz, alacsony bázisról), és a befektetők kitüntetett figyelmet fordítanak erre a szegmensre, mint amely támpontot ad a vállalat jövőjének megítéléséhez. A befektetők éppen ezért elfogadhatónak tartják az árbevételének átmeneti csökkenését, ha a növekedési ráta magas marad a felhő-üzletágban.

A részvények legutóbbi lendülete a gyenge piaci átlaghoz képest egyértelműen azt mutatja, hogy a befektetőknek pozitív várakozásaik vannak a csütörtöki jelentést megelőzően.

Az Amazon sikersztorija

Az Amazon ugyancsak október 22-én, piaczárás után adja ki a Q3 jelentését, és az elemzők 0,87 USD eredményt várnak részvényenként, vagyis azt, hogy az egy évvel ezelőtti jelentéshez képest pozitívba fordul a mutató. Annak idején az új üzletágakba való beruházásokat szenvedte meg a profit. Az árbevétel tekintetében 24,9 milliárd USD a várakozás, 21%-kal több, mint tavaly a hasonló időszakban. Mindez az e-kereskedelem igen erős növekedésének köszönhető, ugyanakkor az Amazonnak sikerült olyan vállalkozássá fejlődnie, amely több, mint egy szimpla e-kereskedő cég.

A részvény alaposan túlteljesítette a piaci átlagot, mivel a befektetők bevásárolták magukat a növekedési sztoriba, amelynek az is a része, hogy – legalábbis a nagy nevek között – nincs túl sok ilyen erős cég.

Az Amazon vezetőjének, Jeff Bezosnak sikerült egy egészséges egyensúlyt megvalósítania a növekedés és a profit között, amire a befektetők már nagyon vártak. Ugyanakkor a részvény meglehetősen drága a befektetett tőkével arányos hozam alacsony értékét tekintve – a részvények ára minden bizonnyal tartalmazza a céggel kapcsolatos igen pozitív várakozásokat.