2024 május 08

Reuters: az elemzők szinten tartást várnak

A szeptember 17-19. között végzett felmérésben részt vevő 21 elemző közül 16 azzal számol, hogy jövő kedden 6,75 százalékos szinten marad az alapkamat, ami a legmagasabb az Európai Unióban. Öt elemző ugyanakkor 25 bázispontos csökkentést valószínűsít.

Az elemzők konszenzusa szerint az év végén 6,5 százalékra csökken a jegybanki alapkamat, 2013 végén pedig 6,0 százalék lesz.

A Reuters jelentése szerint sokan úgy gondolják, hogy nem lesz megállapodás az IMF/EU-val, hacsak az euróövezeti válság nem okozza a forint jelentősebb értékvesztését. A magyar kormány októberre várja folytatni a pénzügyi mentőhálóról szóló tárgyalásokat, ugyanakkor a legtöbb elemző szerint ha lesz is megállapodás, az nem az idén várható.

Úgy vélik ugyanakkor, hogy a magyar kamatcsökkentés mindenképpen folytatódik, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank (EKB) pénzt pumpál a piacokra, ami növeli a kockázatosabb befektetések iránti keresletet, és ez segít a forintnak és a magyar kötvényeknek egyaránt.