Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

EGYÉNISÉG, KARRIER: Bába Ágnes, egy vezető nő a bankvilágból

A férfiak uralta gazdasági világban kivételesnek számít egy nő felsővezetői pozícióban, különösen igaz ez a pénzügyek területére. Bába Ágnessel, a K&H vezérigazgató-helyettesével és lakossági divízió vezetőjével beszélgetünk karrierépítésről, vezetői tapasztalatokról és a jövővel kapcsolatos kilátásokról.

Hogyan sikerült a férfiak uralta gazdasági világban nőként felsővezető pozíciót betölteni? Milyen nehézségei adódtak a karrierépítésben?

Egyáltalán nem tartom különleges helyzetnek, hogy nőként sikerül ilyen pozíciót betöltenem. Csak egyszer volt kellemetlen tapasztalatom, még a pályám elején, az egyetemen. A számvitel tanszéken kezdtem el dolgozni gyakornokként három fiúval együtt, akik közül nekem voltak a legjobb tanulmányi eredményeim. A tanszékvezető a fiúkat boldogan köszöntötte, nekem pedig annyit mondott, hogy nagyon szerencsés vagyok, mert ott annyira szeretik a nőket, hogy nem akarják őket dolgoztatni. Öt egyetemi év után ez rosszul esett, de később nem volt negatív élményem.

1992-1998 Credit Lyonnais Banknál főkönyvelő, kontroller később ügyvezető igazgató

1998-2001 Rabobanknál ügyvezető igazgató és helyettes

2001 óta a K&H munkatársa, előbb ügyvezető igazgató, majd 2005 óta a lakossági banki divízió vezetője és vezérigazgató-helyettes.

Úgy gondolom, hogy egy jó vezető – mint amilyenek az én főnökeim is voltak – értékelik, ha egy csapat különböző emberekből áll, mentalitásban, nemben egyaránt, hiszen senkinél nincs ott a bölcsek köve. Amikor aztán elkezdünk együtt másokkal dolgozni, a munka segít a különbségeket leküzdeni. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy ilyen vezetőkkel dolgozhattam.

Ön is szereti az összetett csapatot?

Igen, bár a közvetlen munkatársaim férfiak, de figyelek arra, hogy különböző felfogású emberekkel dolgozzam együtt. Amikor elkezdtem dolgozni a bankszektorban, akkor a francia tulajdonú banknál némi csodálkozást keltett, hogy valaki pöttyös szoknyában ül a megbeszéléseken. Később ez elmúlt, bizonyítani kellett a szakmai alkalmasságot, és elfogadottá vált az ember.

Tudatosan alakította karrierjét?

Nem terveztem előre a jövőmet, a lehetőségek mindig maguktól jöttek. De legalábbis nem úgy terveztem a karrieremet, ahogy manapság teszik a fiatalok. Mindig a feladatokat és a kihívásokat kerestem inkább.

Mostani munkájában milyen kihívásokat lát még? 

Úgy érzem, van még lehetőségem fejlődni, hiszen még nem tartok ott, ahol szeretnék. A világ olyan hihetetlenül gyorsan változik, hogy az alkalmazkodás is nagy kihívás. Újak az alapszabályok is, nem látjuk a jövőt az állandósult változások miatt, ezért gyorsan kell alkalmazkodni. A második legnagyobb hazai banknál dolgozom, így eléggé nagy ez a kihívás.

Hogyan látja ebben a nehéz gazdasági környezetben a magyarországi lakosság helyzetét és lehetőségeit?

A végtörlesztés miatt csökkentek a lakossági megtakarítások. Sokan a család segítségét vették igénybe, hogy élni tudjanak a végtörlesztés lehetőségével. Valószínűleg ezután nőni fognak a megtakarítások, és az emberek sokkal óvatosabbak lesznek, ha hitelfelvételről lesz szó. A hitelezésben olyan mértékű növekedésre, mint amekkora volt a válság előtti időszakban, már biztosan nem számíthatunk.

Hogyan értékeli az anyabank helyzetét?

A válság természetesen az anyabankot sem hagyta érintetlenül, de a KBC alaptevékenysége nagyon egészséges összetételű, és az egyszeri tételek nélkül még nyereségesebb lenne a bankcsoport. A jelenlegi gazdasági környezetben ez mindenképpen nagy eredmény és biztató a jövőt tekintve.

Hogyan tudja a magánéletet és a munkát összeegyeztetni? Van szabadideje? Mit csinál olyankor?

Ha az ember szereti, amit csinál, akkor nem is igazán érzi azt munkának, szinte a hobbija. Így, amikor például gazdasági híreket vagy elemzéseket olvasok, az sem érzem munkának. A napi 12-14 óra – bár kimondva soknak tűnik – sem annyira megerőltető számomra. Arra viszont figyelek, hogy a hétvégék lehetőség szerint szabadok maradjanak, ilyenkor vásárolni, kirándulni szoktam vagy barátokkal találkozom.

Melyik a kedvenc K&H által indított társadalmi programja?

Mindenképpen a Gyógyvarázs program. Amikor az ember látja, hogy a gyerekeknek ez mekkora segítség és az orvosok, ápolók milyen nehéz körülmények között időt és fáradtságot nem kímélve dolgoznak, hogy a beteg gyerekek teljes életet élhessenek, az sok erőt tud adni. A saját problémáink ilyenkor eltörpülnek. A másik a Vigyázz! Kész! Pénz! általános iskolások számára kiírt országos verseny, amit a gyerekek nagyon komolyan vettek és lelkesen dolgoztak azért, hogy megmutassák, milyen tudatosak a pénzügyek területén.