Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

Arany a munka napján

Ismert, hogy szeptember első hétfője szövetségi ünnepnap az Egyesült Államokban, így a tőzsde zárva tart. A mai változásokat így az alternatív, más országban működő tőzsdék árjelzései alapján állítottam össze, amely értelemszerűleg nem releváns a főpiac nélkül.

A hétfő esti – alternatív piacokon – mért nemesfémárak:

 

Napi aranygrafikon

Heti aranygrafikon

Havi aranygrafikon

 EUR/USD devizapáros napi alakulása

Az euró Ben Bernanke FED elnök augusztus 31-i beszéde után megerősödött,  és ezt a szintet hétfőn is megtartotta. A piac bízik a FED aktív pénzügyi alkalmazkodással kapcsolatos ígéretében, amely a teljes 9 oldalas beszéd utolsó mondatain alapul, ami szó szerint így hangzott:

Miközben az alternatív szakpolitikai megközelítések hasznait és költségeit értékeljük, nem szabad szem elől téveszteni azokat az ijesztő gazdasági kihívásokat, amikkel nemzetünk szembenéz. A munkaerőpiac stagnálása, különösen súlyosan aggasztó nemcsak azért, mert az hatalmas szenvedés és az emberi tehetség elkótyavetyélésével is jár, hanem azért is, mert a tartósan magas munkanélküliség szerkezeti kárt okoz a gazdaságnak, amely évekig eltarthat.

Az elmúlt öt évben, a Federal Reserve támogatta a gazdasági növekedést, és elősegíti a munkahelyteremtést, és fontos, hogy további fejlődést érjünk el, különösen a munkaerő-piacon. Figyelembe véve a bizonytalanságokat és a pénzpolitikai eszközök határait, a Federal Reserve további szükséges alkalmazkodást nyújt támogatva a nagyobb gazdasági fellendülést és a munkaerő-piaci helyzet tartós javulásával összefüggésében az árstabilitást.

Erre a Nobel díjas közgazdász, Paul Krugman az alábbi véleményt tette közzé:

1, A dolgok tényleg, valóban igen súlyosak.

2, A kár halmozódik; amilyen hosszan ez a folyamat folytatódik, annál inkább romlanak a jövendő kilátásai.

3, A FED-nek van muníciója, hogy sokan tegyen a gazdaság érdekében.

4, Amíg azzal lehet érvelni, hogy a FED lépései költségesek, addig a nagy ügyek költségeinek témájára egész kevés figyelem esik, sokkal kevesebb, mint a nagyobb előnyökre.

5, Ezek után a FED azt teszi, hogy tovább ül a kezünkön és nagyon komolyan gondolkodik azon, hogy esetleg, valaha, majd tenni kellene valamit.

Az aranypiacon mégis azt tapasztaltuk, hogy Ben Bernanke FED elnök fenti utolsó mondatára alapozva jelentősen emelkedett az arany ára pénteken, mintegy 30 dollárral unciánként, és értékesebbé vált az euró a dollárral szemben. Vagyis a piac a QE 3-nak nevezett pénzügyi alkalmazkodást, egyre inkább valószínűsíti.

Technikai aranymomentumok táblázata

Tájékoztató aranyadatok forintban

Forintban számolva nagyjából a 2011 karácsonya körüli aranyárak érvényesek.