Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Megromolhat a jó kapcsolat Japán és az Európai Unió között

A COVID-19 vakcina szállítmányokért felelős japán miniszter, Taro Kono figyelmeztetett hétfő délelőtt, hogy megromolhat a Japán és az Unió között fennálló jó viszony a vakcina exportálások Uniós limitálása miatt.

Kono-nak komoly aggódalmai vannak azt illetően, hogy erre sor kerülhet. Az Associated Press-nek adott interjú során elmondta, hogy minden bizonnyal negatívan befolyásolná az országa és az Európai Unió közötti baráti viszonyt, ha felfüggesztené az EU a Japánba exportálandó vakcina szállítmányokat.

Az aggodalmának hátterében a múlt héten hozott új, szigorúbb Európai Uniós szabályok állnak. Az új szabályok értelmében első sorban az Európai Unió állampolgárainak kell megfelelő mennyiségű vakcinát biztosítani. A tagállamok felül fogják vizsgálni, hogy egy-egy nagyobb mennyiségű vakcina exportálása fenyegetést jelent-e az EU-s régiók vakcinaellátására.  „Az EU kiváló oltóanyagokkal rendelkezik. Több mint elegendő adagot biztosítunk majd mindenkinek. De az Európai Uniónak most arról kell gondoskodnia, hogy elegendő oltást biztosítson az uniós polgárok számára, időben. Minden nap számít.” kommentálta a döntést Ursula von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Az EU 2020 decembere óta 77 millió adag oltóanyagot exportált összesen 33 országba.

Az Európai Unió továbbra is nyitott marad az exportra, azonban biztosítania kell, hogy az európai országok megfelelő mennyiségű vakcinát kapjanak.

Kono hozzátette, hogy arra kérte az Európai Uniót, hogy ne rontsák meg az egymás közötti jó viszonyt. A miniszter reméli, hogy az EU jóváhagyja a nagy mennyiségű Japánba irányuló vakcina szállítmányokat. Taro Kono hozzátette, hogy Japán nem képes hosszútávú oltási stratégiát tervezni mivel nem fejlesztett az országa saját vakcinát.

Japánban összesen 466 849 esetet regisztráltak, ebből 16 581 fő jelenleg is aktív fertőzött, 441 237-en felépültek és 9031 (2%) ember hunyt el a koronavírus szövődményeinek következtében. Ezzel világviszonylatban Japán a 29. helyen áll.

Forrás: https://www.worldometers.info/
Forrás: https://www.worldometers.info/
Forrás: https://www.worldometers.info/
Forrás: https://www.worldometers.info/