Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Feje tetejére állt a világ?

A tegnapi napon olyan dolgot láthattunk, hogyha egy lapon néztük a legfőbb részvényindexeket, amit nagyon régen. Az éllovasból sereghajtó, az alulteljesítőből robosztus felülteljesítő volt. Mik lehetnek az okok, és valóban paradigmaváltásról beszélhetünk-e?

DAX és NASDAQ: két pólus

A bevezetőből már sejteni lehet, hogy a DAX és a NASDAQ erőteljes szétválásáról van szó. Fontos tudnunk, hogy mik az indexek jellemzői. A NASDAQ alapvetően a technológiai cégeket tömörtő index, és mint ilyen, a 2020-as év legnagyobb nyertese. Több, mint 40 %-ot emelkedett a vírusválság előtti csúcsihoz képest is idén februárra, mindenféle fundamentális vagy technikai elemzés alapú túlvettség ellenére. Ez részben a monetáris és fiskális politika által biztosított stimulusok tőzsdei hatása miatt alakult ki, részben pedig amiatt, mert ez a részvényindex tartalmazza a „karanténrészvényeket”, amelyek mögött álló vállalatok működését nem zavarta meg jelentősen a pandémia sem.

A DAX ezzel szemben az egyik leghagyományosabb tőzsdeindex. A német tőzsde legnagyobb cégeinek teljesítményét mutató index ugyanis többnyire hagyományos iparágba tartozó vállalatok részvényeitől függ. Olyan cégek alkotják, mint a Deusche Telekom, a Deutsche Bank, vagy a Deutsche Post. Ők értelemszerűen a koronavírus okozta gazdasági nehézségek nagy vesztesei voltak, és így sokat is estek, és nehezebben találtak magukra jóval.

Látható tehát, hogy a NASDAQ és a DAX két véglet, ha kicsit egyszerűsítve nézzük: előbbi a növekedési, utóbbi az értékalapú részvényeket tartalmazza.

Elváltak útjaik

A DAX és a NASDAQ bizonyos szempontból mindig együtt mozgott, bizonyos szempontból pedig sosem. Ha általánosan pozitív volt a részvénypiaci hangulat, akkor persze mindkét index emelkedett-az emelkedés mértékében azonban nagyon régóta a NASDAQ nyer. Ha ránézünk a két grafikonra, azt is láthajtuk, hogy az esést viszont a DAX vezette legtöbbször. Ezek eredőjeként jön ki, hogy a NASDAW jóval jobban teljesít régóta, mint a DAX: esésnél kevesebbet esik, emelkedésnél többet emelkedik, mint a német tőzsdeindex.

Az elmúlt hetekben azonban látványossá vált a DAX felülteljesítése. Az igazi különbség azonban tegnap látszódott meg. Érdemes megnézni a két árfolyamgrafikont a tegnapi napra vonatkozóan; hogy az összehasonlítás időben is releváns legyen, a határidős termékeket vesszük górcső alá.

DAX: rég látott szárnyalás
NASDAQ: egyre csak gyengül

Elég egyértelműen látható, hogy nem az együtt mozgás mértékében van különbség: gyakorlatilag ellentétesen mozgott végül a két index. Ráadásul nem is kis mértékben: a DAX óriási emelkedéssel száguldott új csúcsra, a NASDAQ pedig a pénteki feltámadása után újra bezuhant.

A fenti összefüggés persze nemcsak a DAX és a NASDAQ viszonylatában igaz: összességében is azt láthatjuk, hogy szenved a technológiai szektor, és kiválóan teljesít a hagyományos. Azt, hogy ez tartós lesz-e, egyelőre nehéz megmondani: sok függhet az amerikai kötvényhozamoktól, illetve a vírusválság tartósságától. Egyelőre azonban kétségtelenül elkezdték ledolgozni a hátrányukat az értékalapú vállalatok a tech cégekkel szemben.