Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Esésbe váltottak a tőzsdék-megint

Ember legyen a talpán, aki tudja követni az elmúlt másfél hét árfolyammozgásait. Egy helyben állunk, úgy, hogy jelentős mozgások történnek minden egyes nap. Hogy áll a tőzsde ma az európai kereskedési idő végén?

Nemzetközi piacok-esésbe váltottak

Hétfőn még jelentős emelkedésről számolhattunk be a piacokon, majd a tegnapi mérsékelt mozgások után ma újra esésbe váltottak a nemzetközi irányadó részvényindexek. Ahogy a grafikonon is látszik, főleg a nyitás körül indult be az esés, és abból látszik már némi korrekció. Kérdés, hogy az európai tőzsdék zárása után mennyire bírja tartani magát a tengerentúli tőzsde; az elmúlt másfél hét mozgásai alapján pláne kijelenthető, hogy fokozottan igaz, hogy bármi megtörténhet. Mindenesetre továbbra is a technológiai részvények állnak egyelőre leginkább rosszul a komponensek közül.

S&P500: esés a nyitás után (www.investing.com)

BÉT-egy sztár, sok bukás

A magyar tőzsdén a hazai járványhelyzet alakulása miatt is érdemes a szokásosnál is jobban résen lenni. Egyre több, sokszor irányadó szereplő (Szlávik János, Merkely Béla) beszél a szigorítások eljöveteléről. Valóban: úgy tűnik, az oltási program nem lesz képes teljes mértékben kivédeni még a kibontakozó harmadik hullámot, aminek következtében a napi halálesetek száma újra a decemberi csúcsokon jár. Emelkedik ugyanakkor sajnálatos módon a napi új fertőzöttek, kórházban ápoltak és lélegeztetőgépen lévők száma is. Esik is a magyar tőzsde: a Mol 2,7 %-os mínuszban zárt, míg a Richter és az OTP rendre 2,3 %-os és 1,3 %-os esésben zárt. A blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom tudott erősödni, közel fél százalékos pluszban zárt az árfolyam. A nap sztárja egyértelműen a Masterplast: a cég részvényei közel 8 %-os pluszban zárták a napot a jelentős céláremelésről érkező hír után.

Mi folyik a háttérben?

Ahogy a cikk elején jeleztük, nehéz már követni is az eséseket és az emelkedéseket. Az irány és az okok sem egyértelműek, és lekereskedni sem könnyű a heves mozgásokat. A koronavírus harmadik hulláma okozta idegesség, és a kötvényhozamok emelkedésétől való félelem versenyen a rengeteg jegybanki segítség és az oltási programok felfutása okozta optimizmussal. Hogy melyik erő kerül ki győztesen, vélhetően ki fog derülni hamarosan, és akkor akár egy tartós irány is kirajzolódhat az árfolyamok alakulására vonatkozóan.